September 13th, 2018


2018 júniusában zajlott Budapesten működő Királyi Thai Nagykövetség, a Yokkao Magyarország és a Fit Club Zugló – Thai Box Akadémia szervezésében egy Muaythai Roadshow-on vehettünk részt Magyarországon. A szemináriumot, Senior Grand Master Jarusdej Ulit Muay Boran Szövetség elnöke, Bangkok, Thanee Homchampa mester, aki a Muay Boran Szövetség Főtitkára is és Mrs. Sakaorat Homchampa waikru mester tartották. A mesterek tradicionális thai technikákat tanították, melyen a thai stílus alapjait és tradicionális, kulturális hátterét ismerhették meg a harcosok.
roadshow_01.png

Az első állomás Budapest volt, majd következett, Miskolc, Monor és Győr. Részletesen kitérhettünk minden fontos részletre a waikru-val kapcsolatban, mely nagyon fontos minden olyan oktató edző, versenyző számára, akik a muaythai stílust Magyarországon oktatják, vagy a versenyrendszerben részt vesznek. Fontos tudni, hogy a thai kormánynak van egy olyan célja ezekkel az oktatásokkal, hogy felhívják minden olyan ország figyelmét arra, hogy a muay nem csak egy versenysport, hanem nagyon erős kulturális háttere van, így a versenyzés mellett a stílus gyakorlói meg kell, hogy ismerjenek fontos részleteket. Különösképpen figyelnek arra, hogy ez a tudás minél több európai országba eljusson, a követségek segítségével, és a cél, hogy minél több e stílust gyakorló ember megismerje a sportág kulturális hátterét.
roadshow_02.png
Ugyanis a sportot versenyzési célon kívül, rengeteg egyéb motivációs céllal gyakorolhatjuk. roadshow_03.png A muaythai-t gyakorlók, mint más tradicionális küzdősportot űzőket is (Pl. karate rendszere), egy vizsgarendszeren keresztül lehet lemérni, milyen mély tudással is rendelkeznek. Minden szinthez egy megfelelő technikai és kulturális anyagot párosítanak, így mérhető ki milyen tudással rendelkezik a sportággal kapcsolatban. Természetesen más hasonló stílusoktól is felismerhetően elkülöníthető (Pl. Kick-Box) tudással rendelkezik a thaibox stílusát képviselő harcos, hobbista.

roadshow_04.png

A szemináriumon megismerhettük a Wai Kru jelentőségét, a mongkon szerepét és kötési módját. Továbbá a thai stílus alapmozgását, alaptechnikáit és thai megnevezéseit. Nagyon fontos kikötni, hogy más stílus vezényszavai, köszönési módjai, technikai elnevezései, a gyakorlat végrehajtásának számolásai nem keverhetőek bele a muay stílusába. Hatalmas kulturális háttérrel rendelkezik a muaythai, ezért ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni sem oktatásban, sem, pedig tanulásban.

 

roadshow_05.pngEzért is örülök, hogy volt lehetőségem a mesterek előtt sikeres vizsgát tennem, melyben megfigyelték a stílusbeli mozgásomat, de beszélgettünk a thai kultúráról is, mert tudni akarták, hogy milyen elméleti tudással rendelkezem a muay kultúrájára vonatkozólag, pl. vallás vagy akár thai étkezési szokások, ételismeretek tekintetében.

Így 2018. szeptember 7.-én átvehettem bizonyítványomat a vizsgáról, a szinthez tartózó (piros-fehér színű) mongkon-t, Chotnok Bodin hivatalos thai-magyar tolmácstól, aki egyben kapcsolattartóként is dolgozik a thai mesterekkel és a Muay Boran Szövetséggel.

roadshow_06.png

A Muaythai Road Show szeminárium ingyenes volt, melyen részt vehettek a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség tagjai, valamint leendő tagjai, kezdőbb sportolóktól, edzőkig versenyzőkig, kicsiktől a nagyokig, bárki aki a muaythai kultúrájával jobban meg akart ismerkedni.
Ezúton is köszönet a Királyi Thai Nagykövetségnek, a Yokkao Magyarországnak, Fit Club Zugló-Thai Box Akadémia, hogy közösen létrehoztunk ismét egy olyan rendezvényt, mellyel a magyar muaythai épült, továbbá minden résztvevőnek, szervezőnek (Csányi Péter-Unicentral Bulls, Jászka Krisztián-Vita Gym Miskolc, Beck Jenő-Get Gym Monor), Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetségnek, akik segítségükkel a rendezvényt támogatták.

Czinke Gábor, Budapest, 2018.09.10.