January 14th, 2017

Az Új Évet egy kis visszatekintéssel szeretném kezdeni, rengeteg thai és K-1 szabályrendszerű esemény volt 2016-ban, hazánkban is. Az egyik nagy sporteseménynek a Thai Box Akadémia adott otthont, amelyről most egy kicsit bővebben fogok beszélni, mert országosan és nemzetközileg is fontos volt a Muay Thai kedvelők számára.

sbeszamolo-01.png2015. év végén kezdtük el tervezni Mikolai Andrással és Gál László barátommal a zuglói Fit Clubban, hogy milyen jó lenne elhívni ezt a „kis harcost” Magyarországra, miközben csodálkozva figyeltük Saenchai újabb és újabb meccseit, győzelmeit. Ha valaki, akkor Ő tudna mutatni egy két trükköt a Muay thai-ról: lehet az kesztyűben rendezett muay thai küzdelem, vagy egy rituális Thaiföldön rendezett thai fight küzdelem. Miért ne?! – gondoltuk magunkban! Annak az egész magyar muay thai nemzet örülne, ha egy ilyen népszerű, sokmeccses, rengeteg nagy szervezet övének, címének birtokában lévő thai harcos személyesen mutatná be a jól ismert trükkös lábsöpréseit, könyökütéseit és a híres rúgását kézenállásból.

Mivel Saenchai-nak nagyon sűrű a programja, ezért nagyon örültünk, amikor elfogadta a meghívásunkat és életében először Magyarországra látogatott. Nagyon gyorsan kellett döntenünk az októberi szeminárium időpontjáról, mert 1-2 nap leforgása alatt is teltek be a szabad időpontjai, folyamatosan futottak be hozzá a különféle felkérések, pedig akkor még csak május volt. Mikor itt volt láttuk, tényleg milyen feszített a tempója, a szeminárium előtti hétvégén Hong Kong-ban volt Thai Fight meccsen, a szeminárium után pedig azonnal repült vissza.

saenchai-beszamolo-02.png2016. október 20-án végre megérkezett hazánkba a Yokkao Magyarország és a Fit Club-Thai Box Akadémia szervezésében Saenchai, Kru Manop edző és a Yokkao Center bangkoki képviselője, Stefania Picelli. Már elsőre nagyon szimpatikusak voltak, mosolyogtak, még ha látszott is, hogy nagyon fáradtak, Saenchai igazi kis turistaként rögtön előkapta a telefonját és fotózott. Kis pihenő után első állomásunk a Tom Yum thai étterembe vezetett Saenchai kérésére, valószínűleg hiányzott neki a thai konyha. Párszor megfordultunk még itt a hétvége alatt J

A szeminárium első napján tartott megnyitó ünnepségen a Thai Királyi Nagykövetség kancellárja is fogadta a harcost és csapatát. Jelen volt továbbá a harcosok, edzők, versenyzők és klubvezetők mellett a Magyar Muay Thai válogatott, Bányász Adrián és Szabó László szövetségi kapitány vezetésével, valamint a Magyar Muay Thai Szakszövetség főtitkára, Bata Tamás és elnöke, Dudok Károly is. Sok rádió- , tévécsatorna és küzdősport szakíró volt kíváncsi a mesterre, Saenchai türelmesen várta végig a „kötelező” interjúkat és fotózást. A hivatalos megnyitó után egy perces néma csenddel adtunk tiszteletet az egy héttel korábban elhunyt Thai Királynak, utána megkezdődött a szeminárium Kru Manop thai edző segítségével.

saenchai-beszamolo-03.png

Egy rövid közös bemelegítés után Saenchai köszöntötte újra a harcosokat és elmondta, hogy technikai kombinációkkal folytatjuk a bemelegítést, majd hozzátette, hogy: „It’s my style” ami azt jelentette, hogy a saját stílusában fogja bemutatni. Ezt a mondatot vártuk tőle a legjobban minden szemináriumon, hisz tényleg nagyon jó volt testközelből figyelni, hogy milyen könnyedséggel, gyorsasággal és dinamikával hajtja végre a muay thai technikákat, de a legjobb az volt, mikor ezeket a kombinációkat Saenchai „köntösbe” bújtatta.

saenchai-beszamolo-04.png

Nagyon alaposan végigzongorázta a bemelegítés alatt a fontosabb thai alaptechnikákat, melyeket kombinációban is begyakoroltunk és mindig figyelt arra, hogy mindenki számára érthető legyen, így nagyon sokáig gyakoroltatott egy-egy összetételt, miközben az Ő általa használt pici trükkökkel színesítette az egészet. Egyébként az egyik vacsoránál jó tanácsként meg is említette, hogy a harcosoknak szerinte miben kéne erősödniük: az alaptechnikák gyakorlását jobban el kéne mélyíteniük és utána könnyebben mennének a kombinációk.

Az alaptechnikák és kombinációk gyakorlása után párban következett a munka. Itt is addig gyakoroltuk a thaira jellemző test-, fej-, lábkivételeket és a hatásos technikai válaszokat, persze a saját trükkjeit beleötvözve, amíg nem volt tiszta mindenkinek egy-egy kombináció.

saenchai-beszamolo-05.png

Nagyon figyelmesen végigjárták a termet Manop-pal és a pároknak egyenként is megmutatták a gyakorlatokat. Saenchai újra és újra beállt egyik másik harcoshoz és megmutatta velük mindenkinek, hogy kell megcsinálni a gyakorlatot életszerűen, hatásosan.  Rengeteget nevettünk ezeknél az apropóknál, mert mindig beletett valami kis viccet. Ha például valaki ügyesen bemutatta vele a gyakorlatot, rögtön elindult a terem kijárata felé és mosolyogva mondta, hogy ”bye-bye”, jelezvén, hogy itt Őrá már nincs is szükség.

saenchai-beszamolo-06.pngA szeminárium első alkalmával jött a meglepetés, melyet egyébként a világhálón már láthattunk tőle, csak valahogy mégsem számoltunk vele, hogy nálunk is alkalmazni fogja ezt a kis hagyományt: a foglalkozás végén 10 kisorsolt harcossal bunyózott, „játszott” kicsit. Nagyon játékosan, viccesen mozoghattak vele a harcosok 1 percben. Gyerekek, fiúk, lányok, nehézsúlyú harcosok kezdőtől haladóig voltak a kisorsoltak között.  Jó volt látni élőben, hogy Saenchai tényleg ízig-vérig showman.  Azt hiszem ez volt a nézők és a játékban részt vevők között is a legnagyobb élmény. Az utolsó alkalomkor nekem is volt lehetőségem picit mozognom a mesterrel és el kell mondanom, tényleg szuper gyors! A sok trükktől nagyon nehéz észrevenni, hogy honnan is jön a technika –villámgyorsan-, és mire válaszolna az ember, már ott sincs. Természetesen nem maradhatott ki, hogy egyik másik harcosnál előadja a védjegyévé vált fejrúgást kézenállásból.

saenchai-beszamolo-07.png

A szombat esti alkalomnál külön élmény volt, amikor Kru Manop az alkarpajzzsal kicsit megdolgoztatta Saenchai-t, amit eddig szintén csak a YouTube-on láthattunk. Hát kiderült, hogy élőben sem lassabb, mint a felvételeken. Nagyon jól dolgoztak együtt és látszott, milyen sok munka van a kombinációkban, melyek nagyon könnyedén pattantak ki.

A fotózást igazi turistaként kezeli Saenchai, a lelkesedését egy gyerekéhez lehet hasonlítani. Minden tetszett neki, amit ki lehetett próbálni, meg lehetett nézni, vagy kóstolni. Mikor kicsit jobb lett az idő hazaindulása előtt megmutattunk Budapestből egy keveset, persze nem tudott még kis városunkban sem teljesen inkognitóban nézelődni, mert a Bazilikánál egy másik turista felismerte Őt. Nagyon tetszett neki Budapest, sokat kérdezett a nevezetességekről, de sajnos egy rövid városnézésen és a Széchenyi gyógyfürdőzésen kívül másra nem maradt idő.

saenchai-beszamolo-08.png

Szeretett volna egy focistadionba ellátogatni, de sajnos tényleg nagyon szoros volt az időbeosztás, úgyhogy egyik kedvenc időtöltéséről csak beszélni tudtunk. Reméljük lesz még lehetőség, hogy Magyarországon találkozzunk a mesterrel és legalább fociban lecselezzük Őt. J

Tényleg nagy öröm számomra, hogy ez a szeminárium létrejött, köszönet érte Gál László barátomnak, akivel rengeteget törjük a fejünket, hogyan tudunk még többet tenni a magyarországi Muay Thai-ért, és köszönet Mikolai Andrásnak, a magyarországi Yokkao képviselőjének, aki ugyanezen okoknál fogva csatlakozott be és segített nekünk mindenben.

saenchai-beszamolo-09.png

További köszönet Németh Zsoltnak, az MTVA hírigazgatójának a rengeteg segítségért!

Köszönettel tartozunk még az edzőknek, klubvezetőknek, akik nagyon sokat segítettek, hogy a csapatok összeálljanak, a harcosoknak pedig köszönjük a részvételt, reméljük mindenki jól érezte magát és sokat tudott „lopni” Saenchai tanításaiból és trükkjeiből.

És persze köszönjük Saenchai-nak, hogy ellátogatott kis hazánkba, hogy népszerűsíteni tudjuk a Muay Thai-t, Kru Manop edzőnek és Stefania Picelli-nek a thaiföldi Yokkao képviselőjének.

Czinke Gábor

2017. január 12.